Wat doet een deurwaarder?

Gepost op: 12 september 2017

Je kan te maken krijgen met een deurwaarder als je simpelweg je rekening(en) niet betaalt, of niet op tijd je rekeningen betaalt. Dan kan er een deurwaarder ingeschakeld worden die bevoegd is om op jouw spullen beslag te leggen en/of op je bankrekening. Hij kan zelfs een woning laten ontruimen of een dagvaarding uitbrengen. 

WAAROM EEN DEURWAARDER?

Als organisaties nog geld moeten krijgen van hun klanten (die te laat zijn met dat geld te betalen) schakelen ze een incassobureau of gerechtsdeurwaarder in. De betalingstermijn is verstreken en er is nog steeds niets afgerekend. Als het inschakelen van een incassobureau geen effect heeft dan kan er een deurwaarder worden ingeschakeld. Meestal zijn er dan al meerdere betalingsherinneringen de deur uit gegaan. Er worden dan verzoeken gestuurd naar de klanten die nog geld verschuldigd zijn om de onbetaalde factuur alsnog te voldoen binnen een bepaalde tijd. Als de klant dan nog steeds niet reageert en niets betaalt, komt de deurwaarder langs.

DE TAKEN VAN EEN DEURWAARDER

De deurwaarder is tot veel dingen bevoegd en heeft vele taken:

- Beslag leggen op bepaalde spullen

- Beslag leggen op de bankrekening(en)

- Beslag leggen op de inboedel

Er moet echter wel te allen tijde een vonnis aanwezig zijn van een kantonrechter waarbij ook jouw eis aanwezig is. Tijdens een zitting heb je bijvoorbeeld een klant die eerst weerstand mag tonen aan de rechter. Als er besloten wordt tijdens de zitting dat degene die aangeklaagd is moet betalen, mag de deurwaarder zijn gang gaan.  

HOE ZOEK IK ZELF EEN DEURWAARDER?

Als je dit graag zelf zou willen doen dan kun je zoeken bij bijvoorbeeld de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Dit is een vereniging (aangesloten bij het MKB-Nederland) die in de gaten houdt of de deurwaarders die er bij aangesloten zijn hun taken blijven uitvoeren zoals het hoort. Het is van groot belang om hier goed naar te kijken; je wilt natuurlijk wel een deskundige die voor je aan het werk gaat!

BETAAL DUS DAAROM ALTIJD OP TIJD JE REKENINGEN

Dan heb je ook geen zorgen aan je hoofd over de kosten die erbij komen, plus de gevolgen van als je niet op tijd zou betalen. Daarom is het van groot belang dat je altijd de administratie op orde houdt. Als klanten niet (op tijd) betalen bij jouw organisatie, stuur dan betalingsherinneringen. Wordt er geen gehoor aan gegeven? Schakel dan tijdig een incassobureau of een deurwaarder in. Je hebt immers recht op elke cent, aangezien je de klant een dienst en/of product geleverd hebt.

Delen

Recente artikelen


Archief

2017